Gå till innehållet

3 exempel: Så har andra tänkt kring livförsäkringen

Du har kanske hört att en livförsäkring är viktig om du är sambo, gift, förälder eller bostadsägare. Men hur ska du tänka kring försäkringsbelopp, förmånstagare och annat? Här är tre exempel på hur andra har gjort med sina livförsäkringar.

Hur skulle dina nära klara sig ekonomiskt om du dör? En livförsäkring ger ekonomiskt skydd till dina efterlevande i form av ett engångsbelopp som de får utbetalt om du går bort. Det är en trygghet som kan vara extra viktig för dig som har partner, barn eller bostadslån, men behovet av ekonomisk trygghet är alltid individuellt. Här berättar tre par hur de har tänkt kring sina livförsäkringar.

Martina och Mika tecknade livförsäkring vid bostadsköp

Nyligen köpte Martin, 28, och Mika, 31, sin första gemensamma lägenhet. När paret tog ett bolån erbjöd banken dem att teckna en låneskyddsförsäkring som ska göra det möjligt att betala lånet även om en av dem blir arbetslös, sjuk eller dör.

– Vi visste inte riktigt vad ett låneskydd var så vi läste på och började jämföra olika alternativ. Då kom vi fram till att en livförsäkring passar oss bäst. Vi har redan inkomst- och sjukförsäkringar, så ett låneskydd skulle göra oss dubbelförsäkrade i onödan. Och om en av oss går bort kan den andra använda pengarna från livförsäkringen hur den vill, medan låneskyddet bara är kopplat till bolånet, säger Martin.

"Ett låneskydd skulle göra oss dubbelförsäkrade i onödan."
Martin, 28

Martin, som är kund hos Bliwa genom sitt fackförbund, tecknade livförsäkringen och kunde medförsäkra Mika på samma villkor. De valde ett försäkringsbelopp på en miljon kronor eftersom deras bolån är på drygt två miljoner kronor och de äger 50 procent var. Om en av dem går bort har därmed den andra person möjlighet att lösa halva lånet med ersättningen från försäkringen.

Höjde försäkringsbeloppet när de fick barn

Nadja, 36, och Johan, 34, tecknade varsin livförsäkring när de gifte sig för sex år sedan. Sedan dess har båda höjt försäkringsbeloppet två gånger.

– Vi tänkte inte så noga på vilket försäkringsbelopp vi hade från början. Sedan köpte vi hus för två år sedan och tog ett bolån på nästan 3 miljoner kronor. Då höjde både jag och Nadja våra försäkringsbelopp till 1,5 miljoner kronor, så att den andra kan lösa halva lånet om en av oss går bort, berättar Nadja.

För ett halvår sedan fick Nadja och Johan sitt första barn och då valde de att höja försäkringsbeloppet igen, den här gången med 500 000 kronor.

– Att ha barn medför ju ökade kostnader och det blir kännbart, inte minst nu när inflationen gjort att allt har blivit dyrare. Och om Johan skulle gå bort kanske jag skulle behöva gå ner i arbetstid för att klara vardagen som ensamstående. Så de extra kronor som ett högre försäkringsbelopp kostar är ingenting jämfört med tryggheten som vi får, säger Nadja.

Särbor skrev förmånstagarförordnande

Förmånstagare kallas den person som kan få ersättning från din livförsäkring om du går bort. I första hand är det make, make eller sambo som har rätt till ersättningen, och i andra hand eventuella barn. Men genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande kan du själv välja som ska få pengarna.

Det har Anna, 51, och Patrik, 54, gjort. De har varit tillsammans i åtta år men bor inte ihop eftersom jobb och barn har hållit kvar dem i olika delar av landet: Anna i Göteborg och Patrik i Stockholm.

– Vi är inte sambor på pappret men träffas varje vecka och har delat på många kostnader i alla år. Om en av oss skulle dö vill vi att den andra ska klara sig bra ekonomiskt, men vi vill inte gifta oss bara för att kunna ärva varandra. Därför valde vi att skriva den andra som förmånstagare till livförsäkringen, säger Anna och tillägger:

– Både mina och Patriks respektive barn är myndiga och har flyttat hemifrån nu, så om till exempel jag går bort skulle mina barn klara sig ekonomiskt genom deras lagliga arvslott.

BEHOVSGUIDEN

Har du rätt livförsäkring?

Tycker du att livförsäkringen och andra försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram den digitala tjänsten Behovsguiden. När du har svarat på frågorna får du reda på vilka försäkringar du har i dag – både hos oss och hos andra försäkringsbolag – och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation.

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra.

Publicerad: 10 oktober 2023.