Tänk utanför boxen
- Mitt råd är faktiskt att söka ändå och tänka utanför boxen i sin ansökan. Samtidigt som jag kan förstå att det kan vara avskräckande att söka när kraven upplevs höga. Men många har säkert andra erfarenheter som praktik, skolarbeten eller fritidsintressen som ger relevanta färdigheter som matchar jobbet. Arbetsgivare söker i grunden en bra person, med rätt personliga egenskaper och rätt inställning. Så låt inte formella krav stå i vägen, säger Daniel Olemyr.
Stora skillnader i landet
De som tvekat mest att söka jobb på grund av höga krav från arbetsgivare bor i storstadsregionerna. Stockholm toppar med 35 procent. De som tvekat i minst utsträckning bor i Gävleborg. Där uppger endast 13 procent att de tvekat att söka jobb på grund av att kraven från arbetsgivare känts för höga.
- Med en arbetslöshet som fortsätter att öka är utvecklingen oroväckande. Det verkar finnas ett gap när det gäller förväntningar och krav mellan arbetsgivare och de som söker arbete. Faran är att vi hamnar i ett moment 22 om dessa två perspektiv inte möts. Vi riskerar då att cementera arbetslösheten på en fortsatt hög nivå, säger Daniel Olemyr, kommunikationschef på Bliwa.
Det största hindren för unga
Rapporten visar att 45 procent av personer i åldrarna 20–25 år tvekat att söka jobb de senaste 12 månaderna på grund av att kraven har känts för höga. De största hindren som unga upplever är kraven på arbetslivserfarenhet (65 procent), kraven på kompetens (35 procent) och introduktion av AI och de kraven som medföljer på teknisk kompetens och/eller digitala färdigheter (20 procent).