Gå till innehållet

Så byter du försäkring säkert

Många är rädda för att byta personförsäkring och kan därför fastna i ogynnsamma avtal. Om du bara har koll på dina villkor och undviker ett glapp mellan försäkringarna är det relativt enkelt och säkert att byta försäkring – särskilt om du väljer en gruppförsäkring.

Som försäkringstagare är det viktigt att du hittar rätt skydd och trygghet för dig till en rimlig kostnad. Precis som andra produkter du köper är det viktigt att jämföra försäkringar och att kunna byta om du inte är nöjd. Ingen ska behöva sitta fast i ett avtal de inte är bekväma med för att de är rädda för vad som kan hända om de byter.

"Det finns påståenden om att det är svårt och riskabelt att byta personförsäkringar, men det stämmer inte riktigt."
Caroline Boqvist, produkt- och erbjudandechef på Bliwa

– Det finns påståenden om att det är svårt och riskabelt att byta personförsäkringar eftersom det kan kräva en ny hälsodeklaration, men det stämmer inte riktigt. Olycksfallsförsäkringen är en personförsäkring och kräver till exempel ingen hälsodeklaration. Den kan du teckna var som helst, när som helst och hur många som helst. Diagnosförsäkring och livförsäkring kräver ofta en hälsodeklaration, men även här är det inga problem att teckna flera, säger Caroline Boqvist, produkt- och erbjudandechef på Bliwa.

Gruppförsäkring enklare

Sjukförsäkringen är annorlunda. Där krävs det ofta en hälsodeklaration och vissa försäkringsbolag använder klausuler i sina avtal, till exempel om du just då genomgår en sjukdomsutredning kan du under viss tid, ibland flera år, inte få ersättning för den sjukdom som då konstaterats under utredningen. Tecknar du däremot en gruppförsäkring finns det sällan klausuler och hälsodeklarationen är enklare, då gruppförsäkringen utgår från hela kollektivet och inte bara individen.

– Bara för att det är möjligt tycker jag inte att man ska byta sjukförsäkring hur som helst. Är du till exempel under utredning är det ingen bra idé att byta just då och när vi blir äldre får vi ofta fler krämpor. Men är du frisk och kry finns det ingen anledning att inte byta, säger Caroline.

Barnförsäkring annorlunda

När det kommer till att byta försäkring finns en försäkring du ska vara lite försiktig med. Barnförsäkringen är speciell och mycket handlar om den så kallade visandedagen, första tillfället då sjukdom eller skada har visat sig, för rätten till ersättning. Det går oftast utmärkt att byta, men det kan vara klokt att verkligen ha koll på villkoren och skillnaderna på de försäkringar du byter mellan.

– Barnförsäkringen skulle jag rekommendera att teckna så snart det är möjligt, säger Caroline.

Rådgivning och stöd

Bliwa är specialiserade på gruppförsäkringar, något som innebär att du måste tillhöra en av grupperna som omfattas av Bliwas avtal. Är du osäker men intresserad av att byta till Bliwa kan du testa att logga in på Mina sidor för att se om du har möjlighet att teckna en försäkring.

– Vi rekommenderar alltid att du ska ha koll på ditt skydd för att avgöra vad som är rätt för dig. Ibland händer det saker i livet som innebär att du vill höja försäkringsbeloppen. Kanske har du fått en löneförhöjning och vill ändra din nivå i sjukförsäkringen. Eller så har du fått barn och vill teckna en livförsäkring för att ge ekonomiskt skydd till dina anhöriga. I slutändan är det du som måste avgöra vilket skydd som är rätt för dig, men vi bidrar gärna med information och stöd, säger Caroline.

5 steg – att tänka på vid byte av försäkring

  1. Undersök vilken försäkring du har i dagsläget och vilka försäkringar du t.ex. kan få via fackförening eller arbetsgivare, ofta är dessa både prisvärda och enkla att teckna.
  2. Jämför villkor och ta reda på vilka eventuella konsekvenser ett byte kan få.
  3. Om du byter försäkringsgivare så se till så att du inte får ett glapp mellan försäkringarna.
  4. Kontakta ditt tidigare försäkringsbolag och säg upp din försäkring.
  5. Vill du ha information om Bliwas försäkringar kan du kontakta vår kundservice på telefonnummer 08–696 22 80.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra.