Så blir din ersättning om du blir sjuk
Sverige har ett starkt socialt skyddsnät, men det är viktigt att ha koll på vad du kan räkna med om du blir sjuk. Orealistiska förväntningar kan göra att du hamnar i en ekonomisk knipa. Vi reder ut vad som gäller vid sjukskrivning eller om ditt barn blir sjukt.
Framtidsplaner brukar fokusera på allt roligt som ligger runt hörnet och sällan på de problem som kan uppstå, men det kan vara bra att ha koll på vad som händer om livet tar en tråkig vändning.
Det kan till exempel vara skönt att veta att du kan bo kvar i huset om du skulle bli sjuk eller bli av med jobbet. De flesta i Sverige behöver inte ändra sin livsstil helt vid till exempel en sjukskrivning, men ju mer du vet i förväg desto större chans att du slipper obehagliga överraskningar.
Om jag blir sjuk
Om du blir sjuk är det Försäkringskassan du ska vända dig till. Om du är anställd kan du räkna med knappt 80 procent av din lön i ersättning, men du kan maximalt få 1 218 kronor om dagen.
Det motsvarar cirka 80 procent av en månadsinkomst upp till 47 750 kronor. Det här gäller om du har skadat dig på fritiden eller blivit sjuk, vid arbetsskada gäller särskilda regler och då behöver du kontakta Försäkringskassan.
Snittlönen i Sverige var 38 300 kronor i månaden under 2022, enligt SCB. Det skulle innebära 30 640 kronor i månaden före skatt under dag 15-360. Ersättningen blir betydligt större om din arbetsgivare har tecknat ett kollektivavtal eller om du har andra försäkringar, antingen genom din anställning eller privata.
Du kan ha sjukpenning i 360 sjukdagar från Försäkringskassan, sedan sänks din sjukpenning till 75 procent av lönen. Om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att behålla tidigare ersättningsnivå.