Psykiska ohälsan ökar – men det finns hjälp att få
I pandemins spår och med dagliga krigsrubriker finns stora risker för att den psykiska ohälsan nu kommer att öka. Se över vilket stöd du har rätt till och var uppmärksam på tidiga tecken både hos dig själv och dina kollegor.
Redan när coronapandemins restriktioner började avvecklas märktes en ökning av folk som mådde dåligt och kanske inte var redo för att återvända till kontoret. BlueCall, en tjänst som erbjuder medarbetare olika verktyg för att jobba med och förebygga psykisk ohälsa, har märkt av att personer mått dåligt under perioder då samhället öppnat upp.
– Vi har sett en ökning och fler än någonsin söker sig nu till BlueCall. De som mådde dåligt innan coronapandemin mår sämre nu och internationell forskning visar att problem som oro, ångest och nedstämdhet har ökat under pandemin. Vi vet också att covid-19 inneburit en hög grad av osäkerhet gällande till exempel arbete och ekonomi, något vi vet ökar risken för psykisk ohälsa, säger Caroline Rödén, en av grundarna och vd för BlueCall.
Oro över kriget
När världen äntligen började återhämta sig från pandemin var det dags för nästa bakslag för den psykiska hälsan. Europa drabbades av ett krig och varje dag pumpades nya hemska nyheter ut om läget i Ukraina. Något som direkt fick effekter på hur vi mår i Sverige. Previa, ett företag inom företagshälsa, rapporterade i början av mars att var femte samtal till dem handlade om oro runt kriget. Något som kan få effekter under en lång tid även efter kriget.
– Forskningen visar på att efter stora kriser går först den mentala hälsan upp i en fas av ökad optimism och glädje, men sedan går den neråt igen, säger Caroline Rödén.