Gå till innehållet
Person åker elspark

Försäkringen för dig som kör elsparkcykel

Under sommaren väljer fler att använda elsparkcykel för att ta sig runt. Även om det är ett smidigt sätt att ta sig fram visar statistiken att det är långt ifrån ofarligt. Antalet personskadeolyckor med elsparkcykel eller elscooter inblandad fortsätter öka. Under 2024 rapporterades 4 476 olyckor i Sverige, en ökning med 30 procent jämfört med året innan enligt statistik från Transportstyrelsen. 

Av dem som skadades på elsparkcyklar eller elscooter är nästan hälften ungdomar och unga personer under 25 år, och två tredjedelar är män. Singelolyckor står för drygt 3 av 4 olyckor och kollisionsolyckor med fotgängare och cyklister är den olyckstyp som har ökat mest under 2024 jämfört med 2023 (59 procent respektive 41 procent). Olyckorna i gruppen barn och unga under 18 år har ökat mest jämfört med tidigare åren.  

Krav på trafikförsäkring 

Sedan slutet av 2023 är det krav på att elsparkcyklar och andra lätta elfordon ska ha en trafikförsäkring. Detta gäller för de elfordon som går snabbare än 20 km/h eller väger mer än 25 kilo och går snabbare än 14 km/h.  

En trafikförsäkring innebär att alla personer som skadas vid en olycka med det försäkrade fordonet får ersättning för skador som kan uppstå. Dessutom ersätts skador vid kollision med andra fordon eller saker. Men det gäller att fordonet har varit i trafik vid olyckan för att trafikförsäkringen ska gälla.

"Vår olycksfallsförsäkring kan ge ersättning för skador oavsett vilken situation eller tid på dygnet olyckan inträffar."
Victoria Mattes, produkt- och erbjudandeägare på Bliwa

Olycksfallsförsäkring skyddar dig dygnet runt, året runt 

En trafikförsäkring kan alltså vara obligatorisk för fordonet som du kör, men inte nödvändigtvis. En vanlig missuppfattning är också att hemförsäkringen kan ge dig ersättning om du skadar dig vid ett olycksfall, men så är inte fallet. I stället är det viktigt att du har en olycksfallsförsäkring om du råkar du för personskador.  

- En olycksfallsförsäkring kan ge ersättning för skador oavsett i vilken situation olyckan inträffar, och med vår olycksfallsförsäkring är du skyddad dygnet runt årets alla dagar, säger Victoria Mattes, produkt- och erbjudandeägare på Bliwa. 

Bliwas  olycksfallsförsäkringär ett viktigt ekonomiskt stöd om olyckan är framme med en elsparkcykel eller elscooter. Den täcker exempelvis kostnader för vård, rehabilitering, hjälpmedel och resor. Du kan få ersättning för ärr och även vara ett ekonomiskt stöd om du efter olyckan drabbas av nedsatt funktionsförmåga (medicinsk invaliditet) eller bestående arbetsoförmåga (ekonomisk invaliditet), vilket kan vara till stor hjälp om du drabbas av en omfattande skada och bara kan utföra arbete på deltid.  

- Det är inte ovanligt att skada tänderna i den här typen av olyckor. Har du inte en olycksfallsförsäkring kan det bli väldigt dyrt, säger Victoria Mattes. 

I dag omfattas strax över hälften av Sveriges befolkning av en olycksfallsförsäkring. Men trenden är dock att allt färre skaffar  en. 

- Vi rekommenderar alla att se över vad de har för försäkringsskydd, det är ofta både enklare och billigare än du tror att få ett bra kompletterande skydd, säger Victoria Mattes. 

Fyra tips för att undvika skador 

  1. Använd hjälm
    Använd alltid hjälm när du kör. Huvudskador är vanliga och kan vara allvarliga.
  2. Skjutsa inte
    Du får inte skjutsa någon på elsparkcykeln. Det är inte bara olagligt utan gör även resan mer ostabil.
  3. Trixa inte
    Använd elsparkcykeln som det är tänkt. I dag är det vanligt att göra olika typer av trix med elsparkcykeln, något de inte är byggda för och du kan skada dig.
  4. Kör inte påverkad
    Lördagsolyckorna har ökat mest i förhållande till andra veckodagar under 2024 jämfört med året innan. Hälften av olyckorna inträffade under kvälls- och nattid (19:00-07:00). 

Källa: Transportstyrelsen, Bliwa

Behovsguiden

Har du rätt olycksfallsförsäkring?

Tycker du att olycksfallsförsäkring och andra personförsäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram den digitala tjänsten Behovsguiden. När du har svarat på frågorna får du reda på vilka försäkringar du har i dag – både hos oss och hos andra försäkringsbolag – och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation.

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra.

Senast uppdaterad: 24 april 2025.