Dagarna att hålla koll på om du blir sjuk
Om du drabbas av en sjukdom är det vissa tidpunkter som är viktiga att ha koll på. Sjukanmälningar ska göras och läkarintyg skickas in. Här är en guide över de viktigaste dagarna.
Vid arbetslöshet eller sjukskrivning är det som att en helt ny värld öppnar sig. Nya myndigheter och organisationer ska kontaktas och det handlar om att hålla tiderna för att få rätt till sin ersättning. Under pandemin genomfördes också en del förändringar som har bidragit till förvirringen.
Vi har satt ihop en lista med de viktigaste dagarna du behöver ha koll om du blir sjukskriven, för att inte hamna fel i regelverksdjungeln.
Om du blir sjukskriven
Om du är anställd och blir sjukskriven är det arbetsgivaren som ansvarar för att anmäla dig till Försäkringskassan. Det är din arbetsgivare som betalar ut sjuklön de första 14 dagarna.
Vissa arbetsgivare betalar ingen sjuklön och då måste du själv kontakta Försäkringskassan.
Smittbärarpenning
Smittbärarpenningen är till för dig som inte får arbeta på grund av att du är smittad eller har symtom på en allmänfarlig sjukdom. Du ska kunna uppvisa läkarintyg från första dagen. och du rekommenderas att söka ersättningen då du gått tillbaka till jobbet.
Dag 1
Oberoende av sjukdom måste du sjukanmäla dig hos arbetsgivaren eller Försäkringskassan om din arbetsgivare inte betalar sjuklön.
Dag 8
Från och med dag 8 i sjukperioden måste du kunna visa ett läkarintyg för din arbetsgivare.
Läkarintyget används av arbetsgivaren och Försäkringskassan för att bedöma arbetsförmågan. Det ska innehålla en beskrivning av hur sjukdomen påverkar arbetsförmågan samt längd och omfattning av sjukskrivningen.
Om du är arbetssökande, egenföretagare eller behovsanställd ansöker du om sjukpenning direkt från Försäkringskassan och ska kunna visa dem läkarintyg från och med dag 8.
Dag 15
När du har varit sjuk i mer än 14 dagar sjukanmäler din arbetsgivare dig till Försäkringskassan. Nu kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan och ska skicka in läkarintyg till dem.
Dag 30
Om du förväntas vara sjukskriven i mer än 60 dagar är arbetsgivaren skyldig att ta fram en rehabiliteringsplan senast dag 30.
Planen är främst ett stöd för rehabiliteringen på arbetsplatsen och ska underlätta för att du så snart som möjligt ska kunna komma tillbaka till arbetet. Den kan också användas som underlag för Försäkringskassans handläggning av sjukskrivnings- och rehabiliteringsärenden.