5 tips för att inte stressa in i semestern
Semestern ska innebära avkoppling, men när den närmar sig är det tvärtom vanligt att känna sig stressad. Genom att planera och tänka rätt veckorna före semestern kan du öka chanserna till en ledighet med minimalt jobbfokus och maximal återhämtning.
Veckorna före sommarsemestern kan ibland kännas som årets stressigaste. Många arbetsuppgifter måste hinnas med på kort tid, samtidigt som du ska planera semesterns olika aktiviteter för att uppfylla alla förväntningar – kanske inte bara dina egna förväntningar, utan även barnens, vännernas och svärföräldrarnas.
Känner du igen dig i den här bilden? Det är inte så konstigt, framför allt inte om du har ett högt tempo och prestationskrav till vardags. Det förklarar samtalsterapeuten Björn Rudman, ofta anlitad som stressexpert i media och personen bakom podcasten ”Stress och utmattning”.
– När vi har ett högt tempo i vardagen skapas ofta en förhöjd beredskap inom oss. Och den försvinner inte bara för att det är en röd dag eller blir mindre att göra på jobbet i några dagar, utan ofta tar det tid innan den inre stressen minskar, säger Björn Rudman och fortsätter:
– Det här kan utgöra ett hinder för återhämtning eftersom du egentligen vet att det enda du behöver är att vila – samtidigt som starka mekanismer i din hjärna säger att ”nu kör vi på, nu när det ledigt kan du passa på att göra allt du inte hunnit med senaste veckan, månaden eller året”.
Så kan du träna hjärnan att koppla av
Det är möjligt att bryta sådana här invanda mönster och lära hjärnan att koppla av snabbare, men det tar ofta lång tid, berättar Björn Rudman. Tid du kanske inte har när semestern bara är några veckor bort. Hans tips är därför att planera ledigheten utifrån att du ska få så mycket återhämtning som möjligt.
– Om du hade checkat in på ett spa eller en retreat, hur hade dagarna sett ut då? Med frukost, lite träning, lite bokläsning, kanske en promenad, mat, och så vidare. Planera semestern utifrån samma mindset och skriv gärna ner allt på ett papper så att du får en bra överblick. Sedan kanske du känner att du inte behöver all den återhämtningen och då kan du lägga in det där lilla hemmaprojektet, eller något annat som du behöver göra, i planeringen, säger Björn Rudman.
På det här sättet kan du få en balanserad semesterplanering, som utgår från återhämtning i stället för ”måsten”. Björn Rudman tipsar också om att tänka på samma sätt varje helg och inte bara vid längre ledigheter, för att regelbundet får bra återhämtning.