5 experttips för bättre sömn
Har du svårt att somna eller ligger vaken på nätterna? Du är inte ensam. Både höstmörkret och de oroliga tider vi lever i kan påverka sömnen negativt. Här är sömnforskaren Christian Benedicts bästa tips för att sova bättre.
Höstmörkret gör att många känner sig tröttare än vanligt – samtidigt är det också fler som har svårt att sova. Anledningen är att ljus signalerar till kroppen att den ska vara vaken, vilket gör att vi blir piggare och ”lyckohormonet” serotonin frisätts, och om du inte får tillräckligt med ljus under dagen kan du känna dig trött och deppig.
– Ljusbrist under dagen kan också göra att du blir känsligare för artificiellt ljus från till exempel mobilen, datorn eller tv:n. Om du utsätter dig för mycket artificiellt ljus på kvällen kan det rubba din inneboende dygnsrytm och försämra sömnen, säger Christian Benedict, som är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömn.
Förutom sömnforskare är Christian Benedict även en flitigt anlitad föreläsare och expert i ämnet, och han är en av författarna till boken ”Sömn, sömn, sömn”. Hans bästa tips för att vara piggare på dagen och sova bättre på natten är helt enkelt: gå ut!
– Även om det bara är få timmars dagsljus på hösten kan du passa på att ta en lunchpromenad, eller åtminstone se till att sitta nära ett fönster. Om du har möjlighet kan du promenera till jobbet eller hoppa av bussen och gå sista biten. Fyll på ditt dagsljuskonto så gott det går, det kommer att hjälpa din dygnsrytm så att du sover bättre.
Oro och stress kan ge sömnbesvär
Det är inte bara höstmörkret som kan orsaka sömnsvårigheter just nu. Vi befinner oss i osäkra tider med bland annat krig, hög inflation och ökad arbetslöshet, vilket kan leda till stor oro och stress.
– Stress är en av de vanligaste orsakerna till sömnbesvär. Det kan vara stress över både små och stora saker, och just nu är det utmanande tider för många.
Tillsammans med forskare från andra länder gjorde Christian Benedict en studie för att se hur sömnen påverkades under coronapandemin. Den visade att många människor sov längre under pandemin, tack vare att de till exempel jobbade hemifrån och inte behövde skynda i väg på morgonen.
– Det är såklart positivt, men samtidigt var problemen med insomni större under pandemin – det vill säga att fler hade svårt att somna på kvällen eller vaknade oftare under natten. Det var ofta kopplat till oro, till exempel för arbetslöshet eller sin egen och andras hälsa, och att många inte kunde träffa sina anhöriga.