Gå till innehållet

5 experttips för bättre sömn i ljusare tider

För vissa är sommartiden endast förknippad med härliga ljusa kvällar, men för andra är det svårare att anpassa sig till den nya dygnsrytmen och sömnen påverkas.

Detta händer när du sover

Sömn behövs för att din kropp och din hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. När du sover på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. En god sömnhälsa kan också minska risken för sjukdomar.

När du sover får kroppen och hjärnan återhämta sig och bearbeta intryck. Kroppen varvar ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen likaså.

Andetagen blir färre och musklerna slappnar av. Aktiviteten i hjärnan förändras, minnen lagras och ny kunskap och nya intryck bearbetas. Nya celler bildas och ersätter gamla, vilket kan märkas i till exempel huden.

Kroppen reparerar sig och hjärnan får vila

Under sömnen förändras aktiviteten i flera av kroppens system. Kroppen ägnar sig mer åt att vila och bygga upp, än åt att vara aktiv och bryta ner. När du har fått tillräckligt med sömn har du lättare att koncentrera dig. När du sovit för lite blir det svårare. Då minskar din motivation att lära dig nya saker, få nya intryck och umgås med andra människor eftersom din kropp och hjärna är inställda på att försöka få mer sömn.

Så mycket sömn behöver du

Sömn behövs för att din kropp och din hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck.

Hur mycket sömn man behöver varierar från person till person. Sömnbehovet kan också variera under olika perioder i livet. Det är till exempel vanligt att behovet förändras under puberteten och klimakteriet.

Vuxna brukar behöva mellan sju och nio timmar. När man blir äldre kan det ofta räcka med sex timmar. Barn och ungdomar kan behöva mer. 

Fem tips för bättre sömn

 

  1. Få ljus och var aktiv på dagen

    Under vinterhalvåret är det viktigt att ta vara på dagsljuset för att hjälpa dygnsrytmen, så ta lunchpromenader eller se till att sitta nära fönstret. Oavsett årstid är det också bra att motionera regelbundet för att sova bättre – dock inte för nära läggdags.
  2. Skaffa en avslappnande kvällsrutin

    För att somna lättare ska du försöka släppa alla tankar på morgondagen och bara ta det lugnt i ett par timmar innan läggdags. Vad som gör en avslappnad är individuellt – det kan vara allt från att läsa en bok till att umgås med familjen.
  3. Tänk på vad du äter och dricker

    Bra och regelbundna matvanor kan ha stor betydelse för en god sömn. För att somna gott ska du dock undvika att äta för sent på kvällen. Alkohol, nikotin och koffein kan också störa sömnen.
  4. Skapa en bra sovmiljö

    Se till att det är svalt, mörkt och tyst i sovrummet Det är också viktigt att ha en kudde och ett täcke som passar dig, och att du tvättar dem regelbundet. Om du är känslig mot kvalster är det även bra att vädra och lufta sängkläderna ofta.
  5. Sök hjälp innan det går för långt

    Om du har regelbundna sömnbesvär som påverkar din vardag negativt – sök hjälp hos vården. De kan undersöka om besvären har fysiska orsaker som till exempel sköldkörtelproblem eller anemi, eller bedöma om kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa dig.

Behovsguiden

Bli rätt försäkrad med Behovsguiden

Tycker du försäkringar är krångliga och svåra att överblicka? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en ny digital tjänst som vi kallar Behovsguiden. När du svarat på frågorna i guiden får du reda på vilka försäkringar du har idag - både hos oss och andra försäkringsbolag - och vilka du kan behöva utifrån just din livssituation. 

Behovsguiden är kostnadsfri och tar cirka 5 minuter att göra. 

Uppdaterad: 31 mars 2025.